Should You Buy A Pre-Built PC Or A Custom PC?

By CPUAgent Staff

bygga en anpassad dator jämfört med att köpa en förbyggd dator

förbyggda datorer är ett utmärkt sätt för icke-datorentusiaster att enkelt njuta av pc-spel, men är de verkligen värda ditt pengar?

nuförtiden erbjuder företagen bakom dem en mängd olika alternativ för konsumenterna och ger också möjlighet att anpassa din byggnad. men säljarna måste tjäna pengar, och därför måste de köpa billiga saker för att skära kostnader, vilket vanligtvis ger anledning att undvika att köpa den förbyggda datorn. läs vidare för att ta reda på varför du bygger din egen anpassad dator är det bättre alternativet för dig.

 1. pålitlighet

en färdigbyggd dator kan ha billig hårdvara på grund av att säljaren skär hörn för att få mer vinst ur den. ett exempel är nätaggregatet. Ofta är strömförsörjningen som levereras med en förbyggd dator ett märke utan namn som är rättvist tillräckligt för den specifika datorn, vilket begränsar dina alternativ om du väljer att uppgradera några strömförbrukande delar som grafikkortet, nämn inte hur farliga de kan vara.

ett annat exempel är moderkortet. det kan vara en billig som räcker för att göra sitt jobb men inget mer, eller ett helt specialbyggd en från de mindre populära varumärkena. detta kan betyda inget högre minneshastighetsstöd, ingen CPU överklockning, dåliga vrms, få fläktuttag, mindre sataportar etc. du kan få anständiga delar till din anpassade dator för låg priser som kan hålla dig i framtiden och göra det enkelt för dig att uppgradera.

 1. billigare och starkare

om du gör en PC-byggnad med samma hårdvaruspecifikationer som en förbyggd, kommer du att upptäcka att din kostar betydligt mindre. detta beror på att förbyggnader oftast ökar sitt pris i olika aspekter som fallet, annan estetik som rgb, lysdioder, extra fläktar eller en dyr men otillräcklig SSD. medan de kunde ha mycket snygga byggnader eller snabba ssds, det är inte så dyrt att skaffa dem själv och göra din egen vackra dator. skillnaderna inte vara betydelsefull, och om du bestämmer dig för att spara pengar på estetiken kan du spendera extra på det viktigare hårdvara som grafikkortet och få bättre prestanda.

låt oss titta på dell's alienware aurora r11 , som kan anpassas efter dina önskemål. vi gjorde en avancerad byggnad genom deras webbplats jämfört sedan med en av våra egna som visas nedan:

Dell's Alienware Aurora R11 spel-pc

specialbyggd spel-pc # 2

 • processor: Intel i7-10700k med flytande kylning
 • moderkort: okänt z490-kort
 • minne: 16 GB HyperX Fury 3200 MHz (2x8 GB, dubbelkanal)
 • grafik: nvidia® geforce rtx ™ 2070 super
 • hard drive: 1tb m.2 ssd
 • psu: 1000 watt
 • multimedia-tangentbord + optisk mus ms116aw
 • windows 10 hem
 • processor: Intel i7-10700k med Cooler Master Hyper 212 RGB Black Edition
 • moderkort: msi mpg z490 gaming edge wifi
 • minne: g.skill ripjaws v 16 GB 3600 MHz CL16 (2x8 GB, dubbelkanal)
 • grafik: gigabyte rtx 2070 super windforce oc 3x
 • hårddisk: avgörande p1 1tb m.2 ssd
 • PSU: Corsair RM 750 watt 80+ guld helt modulärt
 • corsair k55 tangentbord + harpun rgb kabelbunden optisk muskombination
 • windows 10 hem

kostnaden för alienware-pc var 1999,99 dollar, medan vår byggnad kostade oss cirka 1750 dollar. det har inte de ljusa estetik som r11, men vi hade fortfarande $ 250 kvar som vi antingen kunde spendera på estetiken eller uppgradera grafikkort till en RTX 2080 super för en extra prestandaökning på 15-20%.

ibland kommer du att upptäcka att det är möjligt att bygga en kraftfullare dator som är lika snygg som förbyggd en. Det är viktigare att spendera på ett bättre moderkort, CPU, GPU eller RAM än på RGB bara för utseende.

de tider där en förbyggd kan vara billigare är när du går till nybörjarbyggnader som kostar runt $ 800 för deras delar köps i bulk från tillverkarna, så de kan säljas till billigare men ändå tjäna säljaren viss vinst.

 1. Easy to upgrade

The parts used in your custom PC build are like Lego bricks, you can take them and plug them elsewhere as long as the requirements are met, such as the motherboard socket. They are made by reputable companies that regularly support them with updates. For example, if you had a B450 motherboard and you wanted to buy one of the upcoming AMD Zen 3 CPUs, you only need to upgrade your BIOS to get the new CPU to work.

Also, every piece of hardware in a custom PC has its own warranty. When something breaks or malfunctions, you can either send it back using the warranty, or change that specific part for a new one, unlike the prebuilds where you have to return the whole PC back to the seller to get it fixed. Sure, it’s possible to swap/upgrade the parts of a prebuilt, but that is likely to void your warranty.

 1. Customizability

du kan hitta en snygg färdigbyggd dator, men din egen konstruktion är helt din att forma på vilket sätt du vill. det finns många alternativ att välja bland erbjudna av ansedda företag. du kan också köpa från de märken du gillar och litar på. Det finns inte heller någon uppblåst programvara i din egen dator.

 1. lärande och tillfredsställelse

när du äntligen har avslutat din byggnad och startat upp den, och när du ser allt fungerar som avsett, kommer du att göra det få en tillfredsställande känsla av prestation. du har byggt din egen pc genom att läsa och lära av bruksanvisningar, online-guider och videor. den här upplevelsen är till stor hjälp när du stöter på ett problem och vill för att felsöka det, eller när du behöver ändra / uppgradera vissa delar.

detta är dock inte att säga att alla förbyggda datorer är dåliga

det finns situationer där det är lättare att bara köpa en färdigbyggd dator eftersom de erbjuder några fördelar jämfört med att bygga din egen.

 1. snabbare installation

förbyggnader erbjuder det snabbaste sättet att komma in i pc-spel. du köper bara datorn, kopplar in den och börjar spela som de är har redan fönster installerade med nödvändiga drivrutiner och andra viktiga program. de kan dock innehålla några bloatware som du kanske vill ta bort.

 1. lättare

med en färdigbyggd dator behöver du inte tröttna dig själv eller smutsiga händerna när du installerar hårdvaran och ta reda på vilken som går till var. allt kommer i ett färdigt paket som väntar på att bli ansluten till servera dig. du behöver inte oroa dig för att delar inte är kompatibla heller.

 1. unikt utseende

de fodral som används kan vara speciellt gjorda för den specifika förbyggda datorn och kan ha mycket unikt utseende för dem som du kan inte hitta någon annanstans. andra delar som kylarna och fläktarna kan också vara speciella och sättas upp på ett kreativt sätt med alla rgb-lampor synkroniseras för ett övergripande unikt system.

ett exempel på en bra förbyggd dator är den anständigt prissatta skytech ärkeängel gaming pc , som säljs för $ 1199,99 och verkar packa ett seriöst slag. vi tog samma mängd pengar för att göra en liknande byggnad, och vi kunde fortfarande förbättra dem.

skytech ärkeängel gaming pc

specialbyggd spel-pc # 1

 • processor: ryzen 5 3600
 • moderkort: asrock b450m pro4
 • minne: teamgrupp 16 GB 3000 MHz (enkelkanal)
 • grafik: geforce rtx 2070
 • hårddisk: 500 GB SSD
 • kylning: omslagskylare, 3x RGB-fläktar
 • psu: 500 watt 80+ certifierat
 • gratis tangentbord + mus medföljer
 • windows 10 hem
 • processor: ryzen 5 3600
 • moderkort: asus prime b550m-a (wi-fi)
 • minne: g.skill ripjaws v 16 GB 3600 MHz CL16 (2 x 8 GB, dubbelkanal)
 • grafik: geforce rtx 2070 rustning
 • hårddisk: avgörande p1 1 TB m.2 SSD
 • kylning: omslagskylare, 2x höljesfläktar
 • PSU: 650 watt 80+ bronscertifierat
 • corsair k55 tangentbord + harpun rgb kabelbunden optisk muskombination
 • windows 10 hem

skillnaderna dyker upp på allt utom cpu och gpu. vi gick efter ett b550-moderkort som de är mer framtidssäker än b450 och rekommenderas av amd för nästa generation cpus (zen 3), även om b450-moderkort kommer också att kunna stödja zen 3-processorer. den har också inbyggd wifi så det finns ingen anledning att skaffa en separat wifi-kort / adapter. nästa, vi har 2 pinnar med 8 GB ram för totalt 16 GB, och så kan vi köra i dubbla kanaler vilket förbättrar prestandan avsevärt. för lagring fick vi en m.2 1 TB SSD eftersom den är snabbare och har mer utrymme för dagens spel (titta på dig, modern krigföring). äntligen har vi 650 watt, 80+ bronscertifierat psu som lätt kan bo hos oss för nästa uppgradering av GPU.

till slut är beslutet ditt

det är ingen hemlighet att säljare vill tjäna pengar på sina förbyggda datorer, men det kan du alltid använda pengar för att förbättra prestanda och livslängd för din egen byggnad, och slutresultatet kan bli drastiskt.

om du är ny inom pc-spel kan du börja med en anständig förbyggd dator som en början, och sedan överväga att bygga din egen senare på. men om du vill ha bästa prestanda och värde bör du bygga ditt eget speldjur.